Хуманитарни рад

humanitarni rad

Хуманитарне акције

Хуманитарни рад нашег анамбла огледа се у редовним добротворним акцијама организованим са циљем да помогнемо нашем народу на Косову и Метохији. Хуманитарним радом се бавимо од оснивања Фенечких бисера. Сваке године у сусрет Божићним празницима, организујемо низ хуманитарних наступа по београдским храмовима и црквама на којима прикупљамо новац и друге прилоге, уз помоћ којих до краја јануара обрадујемо најмлађе пакетићима и уручимо им помоћ. 
 
Слоган наше хуманитарне акције је „На дар смо добили, на дар и дајмо“ и он је инспирисан речима Јеванђелским, које нас стално подсећају да све што имамо је дар Божији. Ми дарујемо музиком и песмом нашу публику, и тако позивамо све људе доброг срца да дарују наш народ на Косову и Метохији. На друштвеним мрежама анамбла редовно објављујемо информације како о нашем  уметничком тако и о хуманитарном раду и позивамо људе да нам се прикључе и помогну у складу с могућностима.
 
Желимо да наше деловање саображено с вредностима које негујемо буде сведочанство да се увек и на сваком месту с љубављу може послужити ближњем.
 
Фенечки Бисери су покретачи хуманитарних акција, али без огромне подршке и помоћи братства манастира Фенек све што смо до сада урадили не би могло да се реализује.
 
Велико хвала дугујемо и нашим сјајним другарима, људима на терену, који се увек  потруде да ураде све онако како смо замислили.
 
Заједно смо успели да измамимо много осмеха и радости што је нешто непроценљиво!
Наше мало некоме значи много!

Годишњи извештаји о нашем хуманитарном раду

2022/2023

За отварање истуреног одељења музичке школе Стеван Мокрањац у Штрпцу, донирали смо следеће инструменте:
 
– Клавира 3
– Виолина 3
– Гитара 3
– Хармоника 4
– Тарабука 2
– Акустична гитара
– Фрула
– Сталак за ноте 5
 
Помогли смо рад културно уметничког друштва Јован Којић из Витине донацијом у виду музичких инструмената: 
– удараљке
– хармоника 
– пратеће инструменате
 
За  Божићне празнике овом културно уметничком друштву донирали смо 250 пакетића.
 

2021/2022

– Поделили смо 500 пакетића деци у општини Косовска Витина, са селима Врбовац, Грнчар, Могила, Бинач и Клокот.
 
– Помогли смо у опремању истурених одељења МШ „Стеван Мокрањац“ у селима Доња Гуштерица и Лапље Село донирањем иструмената:
– 2 електрична клавира
– 2 клавирне хармонике
– 1 виолина ¾
– 4 музичка сталка
 

2020/2021

– Поделили смо 400 пакетића малишанима из општине Косовке Витине са местима Врбовац, Грнчар, Могила, Бинач и Клокот, 58 из Звечана и 12 из Лепосавића.
 
-У име божићних и новогодишњих празника, крајем јануара и почетком фебруара, поделили смо пакетиће деци наших радника који раде у привременим косовоским институцијама у општини Звечан и Зубин Поток.
 
-Поклонили смо пакетиће деци из Удружења родитеља деце ометене у развоју са седиштем у Косовској Митровици, која живе у једној од четири српске општине на северу Космета.
 
-Поделили смо 300 пакетића Дому за лица ометена у менталном развоју „Срце у јабуци“ – Јабука, у Панчеву и одржали смо заједнички концерт, на несвакидашњи начин, преко капије певајући наизменично најлепше родољубиве и етно песме.
 
– Одржали смо хуманитарни концерт на Коларцу 9.маја на ком смо успели да прикупимо средства и донирамо два електрична клавира нашим малишанима на Космету, од којих се један налази у МШ „Стеван Мокрањац“ у Грачаници, а други у ОШ „Десанка Максимовић“ у Косовкој Каменици.
 
– Деветогодишњој Тијани Герић из села Могила, општина Косовска Витина, која болује од дечије парализе обезбедили смо специјалана анатомска колица, душек и јастук, који јој бар мало олакшавају живот.
 

2019/2020

– 430 пакетића послали смо у Косовску Витину и 30 пакетића манастиру Драганац да обрадујемо наше малишане за Српску Нову годину.
 
-150 пакетића смо поделили деци у српским енклавама на Косову и Метохији за Светог Саву.
 
– Донирали смо 8 нових рачунара основној школи у Зубин потоку.
 
-Донирли смо електрични клавир МШ „Стеван Христић“ у Косовској Витини.
 
-Обезбедили смо пројектор за ОШ „Младен Марковић“ у Косовској Витини. При куповини овог пројектора помогли су нам наши људи из Аустралије (Вулангога).
 
Ни ове године нисмо заборавили наше најугроженије породице којима смо уручили пакете помоћи у виду хране, одеће, књига…
 

2018/2019

– Поделили смо 550 пакетића деци са подручја општине Косовске Витине и донирали смо посебне пакете за бебе који су обухватали пелене, одећу и храну.
 
–  Опремили смо музичким инструментима новоотворено одељење МШ у Врбовцу (седиште у Станишару):
– Три класичне гитаре
– Две стандард гитаре
– Четири музичка сталка
– Два сталка за ногу за гитару
– Две виолине 1/2
– Две виолине 1/4
– Две виолине 3/4
– Флаута
– Електрични клавир
– Хармоника
 
– Одржали смо хуманитарни концерт и са прикупљеним средствима донирали још један електични клавир истуреном одељењу музичке школе у Врбовцу.
 
– Нисмо заборавили ни угрожене породице овог подручју, којима смо обезбедили помоћ у виду хране, хигијене, одеће и дрва.
 
– Надици Стојковић ученици Економске школе обезбедили смо слушни апарат (цена апарата 200.000рсд).
 

2017/2018

Прва година нашег хуманитарног рада била је у знаку прављења божићних и новогодишњих пакетића за нашу децу са Косова и Метохије, којима смо послали 700 пакетића.