Humanitarni rad

humanitarni rad

Humanitarne akcije

Kontinuirani humanitarni rad naše grupe ogleda se u redovnim akcijama organizovanim sa ciljem da pomognemo deci i našem narodu na Kosovu i Metohiji. Humanitarnim radom se bavimo od osnivanja našeg muzičkog ansambla. Svake godine u susret Božićnim praznicima, organizujemo niz humanitarnih nastupa po beogradskim hramovima i crkvama na kojima prikupljamo novac i druge priloge. Zatim, do kraja januara obradujemo najmlađe paketićima i uručimo prikupljenu pomoć. Važno nam je da smo u stalnom kontaktu s ljudima koji žive na Kosmetu, pa na taj način sredstva usmeravamo u skaladu s njihovim stvarnim poterbama, bilo da je reč o instrumentima za muzičku školu, ili savremenim nastavnim sredstvima poput kompjutera i projektora.

Slogan naše humanitarne akcije „Na dar smo dobili, na dar i dajmo“ inspirisan rečima Jevđelskim, koje nas stalno podsećaju da sve što imamo je dar Božiji. Mi darujemo muzikom i pesmom našu publiku, i tako pozivamo sve ljude dobrog srca da daruju naš narod na Kosovu i Metohiji. Na društvenim mrežama i stranicama naše grupe redovno objvljujemo informacije o našem humanitarnom i umetničkom radu. Kroz pozivamo ljude da se priključe i pomognu u skladu s mogućnostima, kao i o svim informacija gde ćemo održavati koncerte.

Naše humanitarne aktivnosti

2021/2022

Tradicija se nastavlja. Darivanje naših mališane u Kosovskom Pomoravlju. Uoči Svetog Save poslali smo 500 paketića namenjen našoj deci u opštini Kosovska Vitina, sa selima Vrbovac, Grnčar, Mogila, Binač i Klokot.
Na Kosovu i Metohiji postoje dve muzičke škole „Stevan Hristić“, Kosovska Vitina i „Stevan Mokranjac“, Gračanica. Ove škole imaju svoja isturena odeljenja koja su udaljena od matične škole kako bi što više dece imalo mogućnost za muzičko obrazovanje.
S obzirom na odličnu saradnju sa muzičkom školom „Stevan Hirtić“ i novo upisanih 50 đaka, odulučili smo da pomognemo opremanju isturenih odeljenja muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i to u selima Donja Gušterica i Laplje Selo.
Prošle godine smo poslali električni klavir, i time omogućili da nova deca upišu muzičku školu.
Instuumente koje smo obezbedili za istureno odeljenje muzičke škole „Mokranjac“ u Lapljem Selu:
2 električna klavira
2 klavirne harmonike
1 violina ¾
4 muzička stalka

Najveći deo sredstava je prikupljeno na humanitarnim koncertima koje su održali Fenečki Biseri.

2020/2021

Poslali smo 400 paketića koje smo već tradicionalno namenili našim mališanima iz opštine Kosovke Vitine sa mestima Vrbovac, Grnčar, Mogila, Binač i Klokot, 58 iz Zvečana i 12 iz Leposavića!
U ime božićnih i novogodišnjih praznika, krajem januara i početkom februara, podeljeni su paketići donatora za decu naših radnika koji rade u privremenim kosovoskim institucijama u opštini Zvečan i Zubin Potok. Takođe smo obradovali i Udruženje roditelja dece ometene u razvoju sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici a koja žive u jednoj od četiri srpske opštine na severu Kosmeta. U paketićima su pored slatkiša, slaniša i raznih zanimacija, bile i ohrabrujuće poruke dece donatora a koje su dodatno zagrejala srca njihovih vršnjaka na Kosovu i Metohiji.
Za Svetog Savu obradovali smo sa 300 paketića dom za lica ometena u mentalnom razvoju „Srce u jabuci“ – Jabuka, u Pančevu. Održali smo zajednički koncert, na nesvakidašnji način, preko kapije pevajući naizmenično najlepše rodoljubive i etno pesme.
Humanitarnim koncertom na Kolarcu (9.maja) uspeli smo da doniramo dva električna klavira za naše mališane na Kosmetu. Instrumenti su poslati u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Gračanici i OŠ „Desanka Maksimović“ u Kosovkoj Kamenici. Električni klaviri spremno čekaju đake da se vrate u svoje klupe i da uz pomoć njih stiču i unapređuju muzičke veštine i sposobnosti.

Devetogodišnja Tijana Gerić iz sela Mogila, opština Kosovska Vitina, došla je na ovaj svet sa dečijom paralizom. Živi sa samohranom majkom – udovicom, i dva starija brata. Iako ostavljeni bez pravih informacija kome da se obrate za pomoć da im se bar malo olakša svakodnevnica, put se otvorio i povezao ih sa ljudima dobre volje. Zajedničkim angažovanjem sa medicinskim osobljem na relaciji dve opštine, Kosovska Vitina i Kosovska Mitrovica, uspeli smo da Tijana dobije specijalana anatomska kolica, dušek i jastuk, a koji će bar malo Tijani da ulepšaju i olakšaju život. Od trenutka saznanja ko su i gde žive, u stalnom smo kontaktu sa porodicim Gerić a sa zajedničkim ciljem da Tijani omogućimo što lepše detinjstvo.
Najveći deo sredstava je prikupljeno na humanitarnim koncertima koje su održali Fenečki Biseri.

2019/2020

Pun kombi paketića (430) poslaili smo u Kosovsku Vitinu da obraduje naše mališane za Srpsku Novu godinu, a 30 paketića smo namenili manastiru Draganac.

Za Svetog Savu smo poslali još 150 paketića koje smo podelili deci u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Takođe, obezbedlili smo 8 novih računara za osnovnu školu u Zubin potoku, kao i električni klavir za muzičku školu „Stevan Hristić“ u Kosovskoj Vitini.

Ni ove godine nismo zaboravili naše najugroženije porodice koje smo darovali sa hranom, odećom, knjigama…
Obezbedili smo projektor za OŠ „Mladen Marković“ u Kosovskoj Vitini. Pri kupovini ovog projektora pomogli su nam naši ljudi iz Australije (Vulangoga).
Najveći deo sredstava je prikupljeno na humanitarnim koncertima koje su održali Fenečki biseri.

2018/2019

Druga godina našeg humanitarnog rada se ogleda u vrlo uspešnoj realizaciji humanitarnih akcija. Glavni cilj naše humanitarne akcije „Na dar smo dobili, na dar i dajmo“ jeste da opremimo i pomeognemo isturenim muzičkim odeljenjima duž celog Kosmeta, da što više dece dobije priliku da peva i svira u slavu Božiju i svog naroda, kao što i sami radimo.
Napravili smo i isporučili preko 550 paketića deci na području opštine Kosovske Vitine. Svaki paketić je sadržao slatkiše,grickalice knjige, školski pribor, igračke, društvene igre. Obezbeđeni su posebni paketi za bebe koji su obuhvatali neophodne stvari kao što su pelene, odeće i hrana.
U okviru ove akcije kupili smo muzičke instrumente koji su namenjeni novootvorenom odeljenju muzičke škole u Vrbovcu – u Stanišaru je središte. Ova muzička škola broji 545 učenika. Isporučeni su sledeći instrumenti:
1. Tri klasične gitare
2. Dve standard gitare
3. Četiri muzička stalka
4. Dva stalka za nogu (za gitaru)
5. Dve violine 1/2
6. Dve violine 1/4
7.Dve violine 3/4
8.Flauta
9. Električni klavir
10. Harmonika

S obzirom na to da je veliki broj dece zainteresovan za muzičku školu, pogotovo za klavir, održali smo humanitarni koncert i poslali još jedan elektični klavir u istureno odeljenje muzičke škole u Vrbovcu
Nismo zaboravili ni ugrožene porodice na ovom području, kojima smo obezbedili pomoć u vidu hrane, drva, higijene, odeće.
Obezbedili smo slušni aparat za Nadicu Stojković učenicu Ekonomske škole. (Cena aparata je bila 200.000rsd).

Fenečki Biseri su pokretači ove akcije i ali bez ogromne podrške i pomoći bratstva manastira Fenek sve ovo ne bi moglo da se realizuje.
Najveći deo sredstava je prikupljeno na humanitarnim koncertima koje su održali Fenečki Biseri.

I našim sjajnim drugarima, ljudima na tereneu, koji su se potrudili da ispune sve onako kako smo zamislili.
Zajedno smo uspeli da izmamimo mnogo osmeha i radosti što je nešto neprocenljivo!
Naše malo nekome znači mnogo!

2017/2018

Prva godina postojanja Fenečkih bisera i vatreno krštenje u pravljenju božićnih i novogodišnjih paketića za našu decu na Kosovu i Metohiji. Poslali smo 700 paketića za decu u srpskim enklavama.